POŠUMAVSKÝ BIO MED ČESKOU BIOPOTRAVINOU ROKU 2007

Autor: KV <admin(at)server.cz>, Téma: Aktuality z netu, Vydáno dne: 05. 02. 2008

biomed (Jihlava, 1.2.2008) Pošumavský bio med ekologického včelaře Jan Pintíře byl vybrán odbornou porotou jako Česká biopotravina roku 2007. Odborná porota 6. ročníku soutěže dále vyhlásila čtyři vítěze kategorií, pečivo, mléčné výrobky, nápoje a pochutiny.

V nebývalé konkurenci více než 70 nominovaných biopotravin získal titul Česká biopotravina roku 2007 Pošumavský bio med ekologického včelaře Dr. Ing. Jan Pintíře, Ph.D. z Nedaniček u Švihova v okrese Klatovy. „Pošumavský bio med pana Pintíře získal od poroty nejen absolutně nejvíce bodů, ale také nadchnul vynikající chutí, širokým výběrem jednodruhových medů charakteristických vlastností a způsobů použití. Jedná se v podstatě o jediné sladidlo v bio kvalitě z české suroviny. Pan Pintíř je také jediný český včelař, kterému se přirozenou cestou podařilo vypořádat se s parazitárním onemocněním včel, které vyvolává roztoč Varroa destruktor“, hodnotí vítěznou biopotravinu předseda poroty Pavel Maurer.

Vzhledem k velkému počtu nominovaných biopotravin se porota rozhodla vyhlásit vítěze v kategoriích pečivo, nápoje, mléčné výrobky a pochutiny-ostatní. Vítězem kategorie pečivo se staly Celozrnné špaldové krekry s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka-Jan Zeman. Porota vysoko vyzdvihla originální recepturu, výbornou chuť, tradiční ruční výrobu a velmi dobře zpracovaný vizuální styl obalu celé produktové řady. „Špaldové krekry nabízí svým složením zdravou a velmi chutnou alternativu k běžným smaženým lupínkům“, zhodnotila vítěze kategorie členka poroty Eva Klánová, šéfredaktorka časopisu Moderní obchod. „Letos se sešla velmi kvalitní nabídka bio pečiva, od čerstvých rohlíků a chlebů, přes sladké vánočky, speciality jako chléb z naklíčeného zrní, předpečené, zamražené těsto na dopékání v prodejnách, až po směsi na výrobu domácího chleba. Všechny nominované biopotraviny v této kategorii mohou směle obstát na velmi náročném trhu s pečivem a je potěšující, že se pro jejich výrobu využívají téměř výhradně tuzemské suroviny“, doplňuje další člen poroty David Bouma, šéfredaktor časopisu Úroda.

….pokračování článku ….

zdroj: www.pro-bio.cz